Als gevolg van de spanningen in de Rif heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) vandaag een informatiebulletin uitgebracht voor vakantiereizigers naar Marokko.

In de infosheet Relevante informatie bij vertrek naar Marokko staat te lezen wat Marokkaanse Nederlanders kunnen doen voor het vertrek en tijdens hun verblijf in Marokko.

BuZa biedt via haar vertegenwoordiging in Marokko onder andere consulaire bijstand aan wanneer Marokkaanse Nederlanders in de problemen komen.

SMN pleitte eerder voor meer informatievoorziening door de Nederlandse overheid vanwege de groeiende zorgen bij de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Demonstraties, met name in de Rif, en de arrestatie van tientallen mensen zorgen voor angst voor de eigen vrijheid en veiligheid onder een deel van de Marokkaanse gemeenschap die naar Marokko willen afreizen.

Het bericht Relevante informatie bij vertrek naar Marokko van BuZa kunt u hieronder lezen. SMN roept reizigers op deze informatie te bestuderen. Wij wensen iedereen een fijne en onbezorgde vakantie in Marokko toe!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Relevante informatie bij vertrek naar Marokko

Vragen? Bel 24/7

Buitenlandse Zaken contactcenter

+31 247 247 247

Contactcenter Buitenlandse Zaken

Bij het 24/7 BZ Contactcenter kunt u terecht voor informatie. Bijvoorbeeld over paspoorten, reisadviezen en legalisaties. Maar ook in geval van nood. Denk dan aan een opname in een buitenlands ziekenhuis of verlies van een reisdocument. Naast het centrale telefoonnummer, kan dat ook via Twitter (@247BZ) en de BZ Reis App. Als u de ambassade belt, op +54 11 4338 0050  wordt u in veel gevallen doorverbonden met het 24/7 contactcenter in Nederland.

Reisadvies Marokko

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een reisadvies uit voor Marokko. Dit is te vinden via de link: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/marokko.

Aangeraden wordt dit advies in de gaten te houden.

24/7 BZ informatieservice

Reist u naar het buitenland of vestigt u zich daar voor langere tijd? Blijf dan op de hoogte van de veiligheidssituatie ter plaatse met de 24/7 BZ Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De 24/7 BZ Informatieservice is er in twee opties: Basis of uitgebreid.

Voor de informatieservice Basis geeft u uw email adres en telefoonnummer door. U ontvangt een email zodra het reisadvies waarvoor u zich heeft aangemeld is gewijzigd. Het ministerie gebruikt uw mobiele telefoonnummer alleen in uitzonderlijke crisissituaties. Dan is een sms soms de beste manier om u snel te bereiken. Zo werkt het internet mogelijk niet bij een crisissituatie en kunt u geen mail ontvangen. Als u zich aanmeldt voor de 24/7 BZ Informatieservice Basis weet het ministerie niet of u echt in het land bent.

Wilt u dat het ministerie dit wel weet zodat het gericht in actie kan komen bij een crisis? Meld u dan aan voor de 24/7 BZ Informatieservice Uitgebreid. Als u meer gegevens achterlaat, zoals vertrekdatum, aankomstdatum en verblijfsgegevens, kan het ministerie van Buitenlandse Zaken gericht in actie komen als er een crisissituatie is. In uitzonderlijke en dreigende gevallen kan bijvoorbeeld contact worden gezocht en hulp worden gestuurd. Via deze link kunt u zich aanmelden voor de 24/7 BZ informatieservice: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

Nederlands Paspoort

Landen buiten Europa accepteren alleen een geldig paspoort als identificatiebewijs. Een verlopen paspoort is meestal niet voldoende. Heeft u een dubbele nationaliteit en dus 2 paspoorten? Dan bepaalt het paspoort waarmee u reist of u voor uw bestemming een visum nodig heeft of niet. Voor Marokko heeft u geen visum nodig bij een maximaal verblijf van 90 dagen. U mag u zelf kiezen welk paspoort u gebruikt. Aangeraden wordt om uw Nederlandse paspoort te gebruiken.

Wat te doen bij een noodgeval

In geval van nood kunt u voor de volgende situaties contact opnemen met de ambassade of de 24/7 BZ informatieservice:

  • arrestatie in het buitenland;
  • overlijden in het buitenland;
  • opname in een buitenlands ziekenhuis;
  • verlies van reisdocument;
  • diefstal in het buitenland;
  • Bij een arrestatie

Gearresteerd in het buitenland

Bij een arrestatie in Marokko is het mogelijk om bepaalde hulp te ontvangen van de Nederlandse ambassade of consulaat. Deze hulp wordt consulaire bijstand genoemd. Wanneer  een Nederlander gearresteerd is, brengen de plaatselijke autoriteiten de Nederlandse ambassade of het consulaat zo snel mogelijk op de hoogte. Maar alleen als de gearresteerde dat wil.

Als u in contact wenst te komen met de Nederlandse ambassade of consulaat moet u dit aangeven bij de lokale autoriteiten. De Nederlandse ambassade of het consulaat stuurt u een informatiepakket toe. In dit pakket vindt u algemene informatie en uitleg over de juridische regels en procedures die in het land van arrestatie gelden. Een consulair medewerker van de Nederlandse ambassade of consulaat probeert zo spoedig mogelijk contact met u op te nemen.

Een arrestatie in het buitenland roept ook voor uw familieleden en/of andere relaties vaak veel vragen op. U kunt één contactpersoon in Nederland aanwijzen die contact kan opnemen en onderhouden met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag over uw detentie. U bepaalt zelf wie deze contactpersoon is.

Meer informatie is te vinden in de brochure van het ministerie van Buitenlandse Zaken “Gearresteerd in Marokko”  https://www.nederlandwereldwijd.nl/hulp-bij-nood/documenten/publicaties/2015/04/01/gearresteerd-in-marokko.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *