Al meer dan een half jaar zijn in het Rifgebied protesten aan de gang. Aanleiding hiervan is de dood van visverkoper Mohsin Fikri, die het leven heeft gelaten nadat hij door een persmechanisme van een vuilniswagen is geplet. De demonstranten houden hiervoor de autoriteiten verantwoordelijk en eisen verbetering van hun sociaal-economische omstandigheden.

Een groeiend deel van de Marokkaanse gemeenschap is betrokken bij de situatie in Noord-Marokko. Via sociale media volgen en bespreken zij de laatste updates. Daarnaast worden protestacties gehouden om aandacht te vragen voor de eisen van de bevolking. SMN vindt het prijzenswaardig hoe de plaatselijke bevolking de vreedzame protesten heeft georganiseerd en hoe de Marokkaanse overheid tegelijkertijd de ruimte heeft geboden om het tegengeluid toe te laten. Dit gegeven biedt de nodige basis voor beide partijen om de democratisering van Marokko op een volwassen manier voort te zetten en de dialoog op gang te krijgen.

Het SMN constateert echter een groeiende impact van de ontwikkelingen in Noord-Marokko op Marokkaanse Nederlanders. Dit wordt helaas versterkt doordat het vreedzame karakter van de protesten, sinds vrijdag is verstoord. In de stad Al Hoceima waar massale demonstraties werden gehouden, vonden harde confrontaties plaats tussen ordediensten en burgers. Ook melden verschillende bronnen een golf van arrestaties onder demonstraten en activisten.

Het SMN maakt zich zorgen over de escalerende situatie in Noord-Marokko en de weerslag ervan op Marokkaanse Nederlanders. Wij roepen mensen op, die betrokken zijn bij de situatie in de Rif, om op een waardige manier hun solidariteit te tonen.  Dit mede gelet op de aangekondigde protestactie zondag bij de Marokkaanse ambassade in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *