PVV-leider Geert Wilders is veroordeeld voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak. Wat vinden de mensen die aangifte tegen hem deden van het vonnis?

Geert Wilders is door de Amsterdamse rechtbank wel veroordeeld voor zijn ‘minder-minder’-uitspraken, maar er is hem geen straf opgelegd. De Marokkaanse Nederlanders die in 2014 aangifte tegen hem deden zijn tevreden over het „principiële karakter” van het vonnis. Sommigen zijn teleurgesteld dat er geen schadevergoeding wordt toegekend wegens de immateriële schade die ze hebben geleden.

Abdou Menebhi, burgerrechtenactivist, is „opgelucht” dat Geert Wilders is veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. „Hiermee is bewezen dat we in een rechtsstaat leven. Ik voel me beschermd. Ook een politicus kan niet alles maar zeggen.”

Menebhi is een van de 6.474 mensen die in 2014 aangifte tegen Wilders deden na zijn ‘minder-minder-actie’. Hij is ook voorzitter van het Marokkaanse expertisecentrum Emcemo. Wat vindt hij ervan dat de rechtbank Wilders geen straf heeft opgelegd? „Niet erg, het gaat ons om het principe. Wij strijden niet tegen de persoon, maar tegen de ideeën en het haatzaaien.”

Het gaat ons om het principe. Wij strijden niet tegen de persoon

Mohammed el Marnissi, advocaat in opleiding, deed ook aangifte en eiste een schadevergoeding van 250 euro. Hij vindt het goed dat Wilders is veroordeeld, maar is teleurgesteld dat hem geen straf is opgelegd. Ook vindt hij het onterecht dat Wilders geen schadevergoeding hoeft te betalen. „Ik voel me door zijn uitspraken gekwetst en gekrenkt, en daar had ik genoegdoening voor gewild.” Maar hij gaat er verder geen werk van maken.

Advocaat Diantha van Eijsden zegt namens haar cliënt – een man met een Marokkaanse achtergrond die niet zelf met de krant wil praten – dat ze blij is met de duidelijke norm die de rechtbank met het vonnis gesteld heeft: politici staan niet boven de wet, ook Wilders niet. „Mijn cliënt is wel teleurgesteld dat de vordering tot schadevergoeding niet is toegewezen, want hij is echt gekwetst.”

Grenzen

Advocaat Michiel Pestman zegt namens zijn cliënten, enkele honderden, dat hij blij is met het principiële karakter van het vonnis. „De rechtbank heeft terecht gezegd dat ook voor een politicus als Wilders beperkingen gelden bij de vrijheid van meningsuiting.” Minderheden worden door dit vonnis beschermd. Dat er geen schadevergoeding komt, vinden zijn cliënten niet erg.

Dit is duidelijk een signaal dat iedereen in deze rechtsstaat gelijk is

Bouchaib Saadane, voorzitter Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, is tevreden met de uitspraak van de rechtbank. „Ik voel me absoluut beschermd. Dit is duidelijk een signaal dat iedereen in deze rechtsstaat gelijk is. Daardoor geloven wij nog meer in die rechtsstaat dan eerst en we zijn er trots op. Alle vrijheden hebben grenzen. We hebben vaak gehoord dat het niks zou worden, een proces tegen Wilders. Gelukkig hebben die mensen ongelijk gekregen.”

bron: NRC

,,We staan niet alleen. Onze rechten zijn beschermd. Het leek even of de vrijheid van meningsuiting grenzeloos was.” Bouchaib Saadane, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) is de tevreden over de uitspraak in het ‘Minder Minder-proces van Geert Wilders. Hij legt zelf uit waarom:

Bouchaib Saadane is de opvolger van Farid Azarkan, die opstapte om actief te worden als politicus bij DENK.

,,We leven in een rechtsstaat. Eentje waarin alle burgers gelijk zijn voor de wet en niemand erboven staat. Vandaag is er veel bevestigd door de uitspraak van de rechter. Het heeft wel lang geduurd, voordat het eindelijk zover was. En dat heeft de afgelopen tijd de nodige spanningen opgeleverd. Maar uiteindelijk is er een uitspraak gekomen waar wij van kunnen zeggen: eindelijk. Er is zekerheid. Onze rechten zijn beschermd.

Niet alleen die van ons, als Marokkaanse Nederlanders, maar die van iedereen. Alle Nederlandse burgers zijn beschermd tegen mensen die alles willen zeggen en doen. We praten in Nederland altijd over de vrijheid die we hebben. En wij, Marokkaanse Nederlanders, zijn heel gelukkig met deze vrijheid. Vrijheid van godsdienst, meningsuiting, ga zo maar door.”

Vandaag is aangetoond dat geen enkele vrijheid grenzeloos is. Ook die van meningsuiting niet. We moeten weten dat we onze grenzen moeten kennen.

Grenzeloos
,,De laatste jaren hebben wij vaak het gevoel gehad dat die vrijheid van meningsuiting grenzeloos was geworden. Vandaag is aangetoond dat geen enkele vrijheid grenzeloos is. Ook die van meningsuiting niet. We moeten weten dat we onze grenzen moeten kennen. Als we dat niet weten, dan hebben we rechters die dat voor ons kunnen doen. Dat is vandaag bewezen.

De rechter heeft zijn uitspraak gedaan na goed onderzoek en met een gedegen motivatie. Voor ons gaat het niet om de inhoud van de uitspraak. Waar het ons om gaat, is het signaal. Dat het signaal er is gekomen. Wilders hoeft niet gestraft te worden met geld, of met een taakstraf. Voor ons is het al genoeg dat hij is veroordeeld voor het feit dat hij te ver is gegaan. Te ver op het gebied van discriminatie en haat. Daar hadden wij het meeste last van. Voor ons geeft deze uitspraak voldoening.”

Bananenrepubliek
,,Geert Wilders zal zich niet laten temperen. Zo kennen wij hem niet. En als ik zo de reacties lees, dan gaat dat ook niet gebeuren. Maar we leven niet in een bananenrepubliek. We leven in Nederland. En in Nederland heeft Geert Wilders het niet alleen voor het zeggen. Ik hoop dat Wilders en zijn adviseurs beroep doen op hun goede verstand. En dat ze ermee ophouden met alles wat ze tot nu toe hebben gezegd en gedaan.

Hij beschadigt niet alleen de Marokkanen en de moslims in Nederland, maar ook de rest van Nederland. Het land waar wij trots op zijn, loopt hierdoor schade op. En die schade is nog erger dan welke schade dan ook.”

De Marokkaanse gemeenschap doet een beroep op Wilders, een beroep om zich anders te gaan gedragen.

Beroep
,,De Marokkaanse gemeenschap doet een beroep op Wilders, een beroep om zich anders te gaan gedragen. Maar, politici moeten scherp blijven. Ze moeten het debat blijven voeren. Geert Wilders ook, en dat is maar goed ook. Maar hij moet wel zijn grenzen kennen, en ermee ophouden om de samenleving zo te polariseren. Want dat is waar hij mee bezig is.

In de Marokkaanse gemeenschap heerst opluchting. ‘Hèhè, de rechtbank is opgestaan. Tot hier en niet verder!’ Natuurlijk zijn er ook negatieve reacties. ‘Gaat deze uitspraak niet bijdragen aan zijn populariteit? Wordt hij zo niet alleen maar sterker?’ We zijn niet bang. Tegenover de aanhang van Wilders staan heel veel Nederlanders die zijn ideologie niet delen. Die boos zijn over zijn uitlatingen.

We hopen dat Wilders zich vanaf nu meer bezig gaat houden met maatschappelijke en politieke vraagstukken. Vraagstukken waar alle Nederlanders mee bezig zijn. Werkeloosheid, onderwijs, gezondheidszorg, Europa, ga zo maar door. Dat zijn problemen die aandacht verdienen. Laten we alsjeblieft dáárover gaan discussiëren.

We moeten Nederlands sterker maken. En hoe Wilders dat doet? Dat werkt niet. Dat komt niks ten goede. De uitspraak bewijst: wij Marokkaanse Nederlanders staan niet meer alleen. Dat geeft ons een goed gevoel. Maar we hebben er wel lang voor moeten strijden.”

 

 bron: Algemeen Dagblad

Imams in conclaaf over terreurdreiging

Imams wordt vaak verweten weg te kijken bij de dreiging die de samenleving voelt van Syriëgangers. Maar de zeventig imams die maandag bijeenkwamen, willen hun verantwoordelijkheid nemen.

In het Utrechtse congrescentrum Het Vechthuis waren zo’n zeventig imams, voornamelijk van Marokkaanse komaf, bijeen om te praten over hun rol in de strijd tegen radicalisering. De ene na de andere kwam met een voorbeeld van geslaagde interventie.

Deze bijeenkomst was georganiseerd door VIN (Vereniging van Imams in Nederland) en SMN (Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders)

Lees hier het volledige artikel.

Op zaterdag 26 november en zondag 27 november staat de voorstelling Saad Labnat van gezelschap Masrah al Madina uit Rabat in de Stadsschouwburg van Utrecht (de 26ste) en Amsterdam (de 27ste). In januari stond het gezelschap nog met de voorstelling Miaadna Laacha, met o.a. Dounia Boutazout, in de schouwburg.

De regie van Saad Labnat is in handen van Hicham El Jebbari. Regisseur El Jebbari maakt komedies waarin hij op humoristische wijze heikele maatschappelijke kwesties aankaart. In zijn ensemble spelen een aantal steracteurs van de Marokkaanse tv.

Saad Labnat is het verhaal van Mounia, de mooie dochter van de feodale heer El Hashmi. Als ze er achter komt dat ze zal worden uitgehuwelijkt aan iemand die ze niet kent, vermomt ze zich als dienstmeisje om zo te ontkomen aan het geplande huwelijk. Ondertussen wordt ze verliefd op de chauffeur van haar beoogde echtgenoot. Althans, dat denkt ze. Maar wat blijkt? De chauffeur is in werkelijkheid de man aan wie Mounia zou worden uitgehuwelijkt. Hij doet zich voor als chauffeur om de vader van Mounia een lesje te leren…

Koop hier uw kaartjes voor de voorstelling in Utrecht!
Koop hier uw kaartjes voor de voorstelling in Amsterdam!

Als je je eigen keuzes mag maken, je eigen beslissingen mag nemen, voel je je vaak gelukkiger en blijer. Denk aan jouw eigen studiekeuze, wanneer je op kamers wilt gaan, of welk werk je wilt doen. Maar ook de keuze om een vriendje te hebben en nog niet te trouwen. Of als je graag samen wilt zijn met iemand van hetzelfde geslacht. Dat is ook jouw keuze.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom anderen voor je willen beslissen, bijvoorbeeld je ouders. Ze kunnen andere verwachtingen van je hebben. Misschien zijn ze bang voor wat anderen zullen zeggen. Wat doe je dan? Er samen over praten, kan zorgen voor verbetering. Misschien niet meteen. En misschien ook niet perfect. Maar een gesprek kan de moeite waard zijn. Omdat het zo belangrijk is om jezelf te kunnen zijn, om je eigen keuzes te mogen maken.

Misschien vind je het lastig om te praten over je eigen keuzes. Op de site vertellen anderen hoe zij het hebben aangepakt. Hun verhalen kunnen jou helpen om zelf een gesprek te beginnen. Ook vind je tips en instanties die je kunnen helpen bij het voeren van jouw gesprek. Dat maakt het misschien minder spannend om erover te beginnen. En makkelijker om te bepalen of een gesprek voor jou ook kan werken.

De campagne ‘praten over jouw keuzes’ is opgezet door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en een aantal partners. Het doel van de campagne is om mensen er bewust van te maken dat keuzevrijheid belangrijk is en dat praten kan helpen om eigen keuzes te mogen maken. Ook biedt de campagne inspiratie en handvatten om een gesprek te beginnen.

Bezoek de website: www.pratenoverjouwkeuzes.nl

MOSKEE IN ROOSENDAAL PROBEERT ONVERMOEIBAAR EEN BRUG TE SLAAN NAAR NEDERLANDSE BUURTBEWONERS

Wanneer een dood schaap wordt opgehangen op de bouwplaats van de moskee in Roosendaal door felle tegenstanders, besluit de voorzitter van de moskee het roer om te gooien. Een groep vrijwilligers komt met een baanbrekend plan: moslims moeten niet afwachten, maar zelf een brug bouwen naar de Nederlandse samenleving. Onvermoeibaar komen ze met het ene na het andere initiatief. Maar het zit ze niet mee. Veel Nederlandse buurtbewoners zijn wantrouwig. De moskee komt volop in het nieuws wanneer er na de aanslagen in Parijs een poging wordt gedaan om de moskee in brand te steken. Voor de moskeemannetjes is dan de wanhoop nabij.

De 2Doc: De Moskeemannetjes is dinsdag 8 november te zien om 22.55 uur bij de VARA op NPO 2.

Documentairemaker Kees Schaap volgt anderhalf jaar lang een groepje vrijwilligers rond de moskee. Via allerlei buurtinitiatieven proberen de vrijwilligers de liefde te winnen van de buurtbewoners, maar dat blijkt niet eenvoudig. Op de sportdagen die ze voor de wijk organiseren komen alleen Marokkaanse kinderen af. Als ze tijdens de Ramadan een etentje organiseren voor de omwonenden krijgen ze kritiek dat er geen vrouwen bij zijn.

De vrijwilligers richten een buurtpreventieteam op om de omwonenden te helpen hun veiligheid te verhogen. Maar na de brandstichting wordt het team alleen nog ingezet om de moskee 24 uur per dag te bewaken. Camera’s worden geplaatst, deuren gaan op slot, en zo blijft er van de openheid die de gemeenschap nastreeft weinig over. Toch laten de moskeemannetjes zich niet kisten. Aangevoerd door de gevoelige doorzetter Omar blijven ze geloven in het bouwen van een brug naar de Nederlandse samenleving.

Camera en regie: Kees Schaap
Montage: Floor Rodenburg

De Moskeemannetjes is een coproductie van BNN-VARA en Episode One.

Wilders was afwezig op de eerste dag van de rechtszaak. Na alle inleidende schermutselingen van de afgelopen maanden, ging maandag 31 oktober het proces tegen PVV-leider Geert Wilders van start.

Farid Azarkan, voormalig woordvoeder van SMN en één van de vele die aangifte heeft gedaan tegen Wilders, aan het woord bij EenVandaag over het proces.

Bekijk hier de aflevering terug.

Wilders komt niet naar zijn proces: ‘Als ik strafbaar ben, is Nederland een dictatuur’

Volkskrant 28-10-2016

Geert Wilders zal niet aanwezig zijn bij de rechtszittingen van het proces tegen hem om zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken. In een open brief in het AD noemt de PVV-leider het een ‘politiek proces’ en een ‘proces tegen de vrijheid van meningsuiting’. ‘Ik weiger daaraan mee te werken.’

‘Politieke discussies voer ik op de plek waar het politieke debat thuishoort: in ons parlement. En niet in de rechtbank’, aldus Wilders, die het als politicus zijn recht en plicht noemt om over problemen in Nederland te spreken, waaronder het ‘mega Marokkanenprobleem’.

In de brief schrijft de politicus dat hij niets verkeerd heeft gezegd, omdat miljoenen Nederlanders het met hem eens zijn wat betreft zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak. ‘Als daarover spreken strafbaar is, is Nederland geen vrij land meer. Maar een dictatuur.’ Hij herhaalt dat hij zich niet het zwijgen zal laten opleggen, ook niet als hij schuldig wordt bevonden.

Politiek oordeel

De keuze om verstek te laten gaan bij de rechtszaak die maandag begint is opvallend, omdat Wilders bij zijn eerste proces juist de kans greep om dagenlang in de strafbank te zitten als voorvechter van het vrije woord. Nu legt hij zijn verdediging geheel in de handen van zijn advocaat Geert-Jan Knoops en wenst hem daarbij veel succes. De rechter kan de politicus nog wel verordenen te komen, als er vragen zijn die Wilders nog niet heeft beantwoord bij de politie.

De strafzaak tegen de PVV-leider begint maandag en zal twaalf dagen duren. Zijn advocaat Knoops pleitte er eerder voor de zaak niet-ontvankelijk te laten verklaren, omdat de rechtbank dan een politiek oordeel zou gaan vellen over de PVV, het verkiezingsprogramma en haar kiezers. En dat zou een gevaarlijke ontwikkeling zijn, zo betoogde Knoops. De rechtbank ging daar niet in mee.

Lees hier de open brief van Wilders.

Aangepast sociale zekerheidsverdrag per 1 oktober 2016 van kracht

Lees hier wat er voor u verandert als u een uitkerings- of toeslaggerechtigde bent in Marokko.

Gevolgen voor nieuwe gerechtigden

Per 1 oktober is het gewijzigde sociale zekerheidsverdrag van kracht geworden. Dat hebben Marokko en Nederland afgesproken bij de ondertekening van de aanpassingen op 5 juni.

Het socialezekerheidsverdrag stamt uit 1972 en is door de aanpassing gemoderniseerd. In het akkoord is afgesproken dat voor mensen in Marokko die nu recht hebben op een uitkering of pensioen, er géén verandering komt in hun recht. Alléén voor nieuwe gerechtigden vanaf 1 oktober 2016 kan de wijziging van het verdrag – soms stapsgewijs – gevolgen hebben.

  • Iedereen die recht krijgt op een nabestaanden uitkering (Anw) of WGA-vervolguitkering na 1 oktober 2016, krijgt een uitkering die standaard 10% lager is dan de huidige uitkering.
  • Het recht op kinderbijslag blijft bestaan voor kinderen, geboren vanaf 1 oktober 2016 tot 1 januari 2021. Wel wordt het woonlandbeginsel in verzachte vorm toegepast. De hoogte van de kinderbijslag hangt af van het jaar waarin de kinderen worden geboren. Deze uitkeringen zullen worden betaald tot het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.
  • Wie na 31 december 2020 kinderen krijgt die in Marokko wonen, heeft geen recht meer op kinderbijslag uit Nederland.
  • Ook nieuwe gerechtigden vanaf 1 januari 2016 met een TW-uitkering in het kader van een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen met toepassing van het woonlandbeginsel in verzachte vorm te maken, op eenzelfde manier als voor de kinderbijslag.

Daarnaast komt er een financiële tegemoetkoming voor de groep nabestaanden, kinderbijslag-gerechtigden en mensen met een WGA-vervolguitkering die al recht hadden op een uitkering voor 1 juli 2012, en die niet in bezwaar of beroep zijn gegaan tegen de toepassing van het woonlandbeginsel.

Vandaag begint in Nederland de Kinderboekenweek. Voor documentairemaker en columnist Abdelkarim El-Fassi een goed moment om iets te doen tegen het taalgebruik in ons land.
El-Fassi maakte met zijn team het alternatief Kinderboekenwekengeschenk, een boekje met de naam ‘minder minder kinderboek’. In het boekje gaat een Marokkaans-Nederlands jongetje op zoek naar Meneer Van Dale om het woord kut-Marokkaan uit het woordenboek te schrappen. Meneer Van Dale kan echter niets voor de verdrietige jongen betekenen omdat niet meneer Van Dale woorden betekenis geeft maar Nederlandse burgers zelf.

Gisteren verscheen El-Fassi bij DWDD om te praten over het boek en taalgebruik in Nederland. Het woord kut-Marokkaan is tegenwoordig normaal, maar zeer kwetsend. Volwassenen voeren het debat, maar kinderen voelen de pijn eveneens. Zij moeten bijvoorbeeld opgroeien met een negatief stereotype.

Bij DWDD vroeg El-Fassi zich af hoe gezond het is om als samenleving woorden als kut-Marokkaan te accepteren. Ook wijst hij op andere woorden zoals ‘geitenneuker’, dat als betekenis ‘moslim’ heeft.

Like de facebookpagina van het boek.